taliancinaonline.sk



Taliancinaonline.sk Blog

Segui il mio blog



Pasqua a Pasquetta v Taliansku - Veľká Noc

Zverejnené: 09.04.2023 | Adriana

Veľkonočné sviatky sú v Taliansku veľmi dôležité, ukazujú ich hlbokú kresťanskú vieru a tradície. Zaujímajú významné miesto v talianskej kultúre a sú plné zvykov a tradícií. Začínajú vo Veľký piatok "Venerdì Santo", kedy sa slávi Boží trest a smrť Ježiša Krista. Tento deň je považovaný za najsmutnejší deň v kresťanskej liturgii, ľudia sa modlia a spomínajú na Ježišovu obetu.

Nasledujúci deň, v Taliansku sa nazýva "Sabato Santo" ľudia zvyčajne oddychujú a prípravujú sa na Veľkonočnú nedeľu. V tento deň sa tradične pripravuje veľkonočný koláč, ktorý sa volá "colomba" a má tvar holubice (niekedy sa javí skôr ako kríž). Okrem toho sa v mnohých mestečkách a dedinách konajú procesie s relikviami a ľudia sa schádzajú v kostoloch na veľkonočných omšiach.

Veľkonočná nedeľa - PASQUA je v Taliansku veľmi dôležitým dňom a slávi sa ako deň vzkriesenia Krista. Tento deň je pre rodiny veľmi dôležitý a zvyčajne sa stretávajú pri spoločných stoloch, ktoré sú plné tradičných jedál a sladkostí.

Veľkonočný pondelok sa nazýva "Pasquetta" a je to deň oddychu, kedy si ľudia užívajú voľno a trávia ho s rodinou a priateľmi. Tradične sa konajú výlety do prírody, pikniky a iné rodinné výlety.

V Taliansku sa počas sviatkov Veľkej Noci konajú aj rôzne ďalšie tradičné akcie, ako napríklad "Scoppio del Carro" v meste Florencia, kedy sa v deň Pasquy odpália ohňostroje na obrovskom voze v centre. Koná sa aj súťaž v hľadaní vajíčok.

Každý región Talianska má svoje vlastné recepty a špeciality, no niektoré jedlá a koláče sú typické pre celé Taliansko. Jedným z najtypickejších jedál počas sviatkov Veľkej Noci v Taliansku je agnello, čo znamená jahňa. Jahňacie mäso sa tradične pečie s cesnakom, rozmarínom a ďalšími bylinkami a podáva sa s rôznymi druhmi príloh, ako sú napríklad šalát, ryža alebo zemiaky.

Ďalším tradičným jedlom je "carciofi alla romana", čo sú artičoky podávané s olivovým olejom, cesnakom a petržlenom. Tento pokrm je typický pre Rím a jeho okolie.

V mnohých oblastiach Talianska sa konzumuje koláč so sladkou plnkou pripravenou z "grano" = krúpy, ktorý sa nazýva "pastiera" a je skutočne vynikajúci.

Okrem toho sa počas sviatkov Veľkej Noci v Taliansku jedia aj rôzne druhy sladkostí, ako napríklad kandizované ovocie, čokoládové vajíčka, mandle a marcipán.



Mohlo by vás naujímať

Sledujte aktuálnu ponuku služieb či pripravovaných školení.


Moje služby

Chceš sa naučiť perfektne po taliansky?

Rezervujte si volný termín na online konzultácie.


Rezervovať termín


Non preoccuparti, ce la puoi fare :)


Chcete dostávať aktuálne novinky ? Prihláste sa na odber.


Stačí vyplniť iba svoj email. Sľubujeme že budeme posielať iba zaujímavé novinky.