Segui il mio blog
Vieš, že pôvodný recept neobsahuje žiadnu smotanu ani šľahačku? Potrebuješ iba čerstvé vajcia, cukor, mascarpone a piškóty savoiardi. A samozrejme kávu! Bez tej by sa predsa la dolce vita nezaobišla.
Tiramisu je taliansky dezert so zaujímavou históriou. Predpokladá sa, že pochádza z regiónu Veneto v severnom Taliansku.
INGREDIENCIE (FORMA NA PEČENIE S ROZMERMI 30X20 CM)
750 g mascarpone
vajíčka (čerstvé, asi 5 stredne veľkých) cca 260 g
piškóty Savoiardi
120 g cukor
káva na namáčanie a kakao na posypanie
Slovo "tiramisu" znamená "vytiahni ma" alebo "zdvihni ma", čo znamená, že tento dezert vám dodá energiu a zlepší vám náladu:)Pôvodný recept na tiramisu je jednoduchý a zvládnu ho aj deti. Na jeho prípravu potrebujete vajcia, cukor, mascarpone, savoiardi (čo sú tenké podlhovasté piškóty), kávu a kakaový prášok. Začnite tým, že žĺtky vymiešate s cukrom do krémovej peny. Potom pridajte mascarpone a jemne miešajte, kým sa nespojí so žĺtkami.
V inej miske vyšľahajte bielky do peny a potom ich opatrne pridajte do mascarpone krému.
V tejto chvíli namočte piškóty do kávy a usporiadajte ich do jednej vrstvy. Potom na ne navrstvite krém a pokračujte vo vrstvení, kým vám nedôjdu ingrediencie. Na záver naneste vrstvu krému. Tiramisu vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na celú noc. Pred podávaním posypte povrch veľkým množstvom kakaa aby bolo ešte chutnejšie.
Tiramisu je symbolom talianskej kuchyne a je obľúbené po celom svete.
Vyskúšajte ho a vychutnajte si jeho jedinečnú chuť!
Fondamentalmente solo oggi tu esisti. Solo oggi puoi dire di essere vivo e solo oggi tu ci sei.
Il tempo presente è l’unica certezza che abbiamo e a cui dobbiamo pensare.
Le parole hanno un significato.
Presente, ad esempio significa anche dono.
Abbiamo tutti il dono di vivere adesso, questo giorno, che se lasciamo andare poi non c’è già più.
Solo nel presente possiamo agire, il passato potrà fornirci dati e informazioni per evitare errori e accumulare esperienze, ma mai soluzioni.
Come fare dunque per vivere pienamente il presente?
Dobbiamo “uscire dalla mente” e aprire i sensi.
Vivete adesso senza preoccupazioni. Siate felici.
===
"Príliš sa trápite tým, čo bolo a čo bude;
včerajšok je história, zajtrajšok je tajomstvo, ale dnešok je dar.
Preto sa nazýva prítomnosť." (il presente = 1.prítomnosť, 2.dar)
V podstate len dnes existuješ. Len dnes môžeš povedať, že žiješ, a len dnes si tu.
Súčasnosť je jediná istota, ktorú máme a na ktorú musíme myslieť.
Slová majú význam.
Súčasnosť napríklad znamená aj dar.
Všetci máme dar žiť teraz, tento deň, ktorý ak necháme odísť, je preč.
Len v prítomnosti môžeme konať, minulosť nám môže poskytnúť údaje a informácie, aby sme sa vyhli chybám a nazbierali skúsenosti, ale nikdy nie riešenia.
Ako teda žiť naplno v prítomnosti?
Musíme "vystúpiť z mysle" a otvoriť svoje zmysly.
Žite teraz bez starostí. Buďte šťastní.
CIAO! Počúvajte teraz ešte viac taliančiny na
Spotify https://open.spotify.com/show/7FaKrtgozEqB9OmGVihQsG
Google Podcasts https://podcasts.google.com/search/taliancina%20online
Grazie, Adri
Taliančina Online.sk
Il Napoli ha trionfato nel campionato di calcio italiano (il 4 maggio 2023), portando a casa il trofeo dopo una stagione straordinaria. La squadra, allenata da Gennaro Gattuso, ha mostrato una grande determinazione e una forte coesione di squadra, guadagnandosi la vittoria finale con merito.
Il Napoli ha iniziato la stagione con qualche difficoltà, ma ha saputo risalire la china grazie al gioco di squadra e all'impegno costante di tutti i giocatori. L'attacco guidato dal talentuoso Lorenzo Insigne e dallo straniero Hirving Lozano si è dimostrato letale, segnando numerosi gol e dando spettacolo in ogni partita.
Ma non è stato solo l'attacco a fare la differenza: la difesa del Napoli, guidata dal veterano Kalidou Koulibaly, ha dimostrato grande solidità e coesione, concedendo pochi gol agli avversari. Anche il portiere Alex Meret ha fatto la sua parte, garantendo numerose parate decisive.
La vittoria del Napoli ha fatto la felicità dei tifosi partenopei, che hanno seguito la squadra in ogni partita e hanno supportato i propri giocatori con grande entusiasmo. Il presidente del Napoli, Aurelio De Laurentiis, ha elogiato la squadra per il grande impegno e ha promesso di continuare a investire nella squadra per costruire un futuro ancora più vincente.
In conclusione, la vittoria del Napoli nel campionato di calcio è stata un risultato straordinario, frutto del talento e dell'impegno di tutti i giocatori e dello staff tecnico. Il Napoli ha dimostrato di essere una squadra forte e coesa, pronta a sfidare i grandi del calcio italiano e internazionale.
ha trionfato = triumfoval
il trofeo = trofej
la vittoria finale = konečné víťazstvo
avversario = protivník
hanno supportato = podporovali
un risultato straordinario = výnimočný výsledok
sfidare = vyzvať, čeliť
Veľkonočné sviatky sú v Taliansku veľmi dôležité, ukazujú ich hlbokú kresťanskú vieru a tradície. Zaujímajú významné miesto v talianskej kultúre a sú plné zvykov a tradícií. Začínajú vo Veľký piatok "Venerdì Santo", kedy sa slávi Boží trest a smrť Ježiša Krista. Tento deň je považovaný za najsmutnejší deň v kresťanskej liturgii, ľudia sa modlia a spomínajú na Ježišovu obetu.
Nasledujúci deň, v Taliansku sa nazýva "Sabato Santo" ľudia zvyčajne oddychujú a prípravujú sa na Veľkonočnú nedeľu. V tento deň sa tradične pripravuje veľkonočný koláč, ktorý sa volá "colomba" a má tvar holubice (niekedy sa javí skôr ako kríž). Okrem toho sa v mnohých mestečkách a dedinách konajú procesie s relikviami a ľudia sa schádzajú v kostoloch na veľkonočných omšiach.
Veľkonočná nedeľa - PASQUA je v Taliansku veľmi dôležitým dňom a slávi sa ako deň vzkriesenia Krista. Tento deň je pre rodiny veľmi dôležitý a zvyčajne sa stretávajú pri spoločných stoloch, ktoré sú plné tradičných jedál a sladkostí.
Veľkonočný pondelok sa nazýva "Pasquetta" a je to deň oddychu, kedy si ľudia užívajú voľno a trávia ho s rodinou a priateľmi. Tradične sa konajú výlety do prírody, pikniky a iné rodinné výlety.
V Taliansku sa počas sviatkov Veľkej Noci konajú aj rôzne ďalšie tradičné akcie, ako napríklad "Scoppio del Carro" v meste Florencia, kedy sa v deň Pasquy odpália ohňostroje na obrovskom voze v centre. Koná sa aj súťaž v hľadaní vajíčok.
Každý región Talianska má svoje vlastné recepty a špeciality, no niektoré jedlá a koláče sú typické pre celé Taliansko. Jedným z najtypickejších jedál počas sviatkov Veľkej Noci v Taliansku je agnello, čo znamená jahňa. Jahňacie mäso sa tradične pečie s cesnakom, rozmarínom a ďalšími bylinkami a podáva sa s rôznymi druhmi príloh, ako sú napríklad šalát, ryža alebo zemiaky.
Ďalším tradičným jedlom je "carciofi alla romana", čo sú artičoky podávané s olivovým olejom, cesnakom a petržlenom. Tento pokrm je typický pre Rím a jeho okolie.
V mnohých oblastiach Talianska sa konzumuje koláč so sladkou plnkou pripravenou z "grano" = krúpy, ktorý sa nazýva "pastiera" a je skutočne vynikajúci.
Okrem toho sa počas sviatkov Veľkej Noci v Taliansku jedia aj rôzne druhy sladkostí, ako napríklad kandizované ovocie, čokoládové vajíčka, mandle a marcipán.
Talianske cestoviny sa vyrábajú v mnohých tvaroch a veľkostiach, z ktorých každá má svoju jedinečnú textúru a chuť. Tu je 10 najobľúbenejších druhov talianskych cestovín:
Toto sú len niektoré z mnohých druhov talianskych cestovín. Každý druh má svoju jedinečnú chuť a možno ho použiť do rôznych jedál.
Medzi najznámejšie talianske sladkosti, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou il Natale v Taliansku patri il panettone a il pandoro.
Tvar možno pripomína našu bábovku ale to je jediné čo majú spoločné. Ako to už býva aj s panettone sa spája legenda, ktorá rozpráva príbeh o jeho vzniku.
Je predvečer Vianoc roku 1495 a na dvore Ludovica II. Mora v Miláne sa stane tragédia: kuchár zabudne vianočný koláč v rúre! Skončí úplne spálený a kuchár už nemá ingrediencie na výrobu ďalšieho...Čo môže urobiť? Jeho pomocník Toni pozrie do špajze. Zostali im iba:
farina, uova, burro, zucchero a trochu hrozienok. Vezme všetky suroviny a vypracuje cesto, vloží do rúry a upečie.
A tak sa zrodil il pane del Toni, z ktorého sa neskôr stal panettone.
Moderné verze plnia panettone všemožnými variáciami, okrem tradičných hrozienok a kandizovaného ovocia sú to: čokoláda, pomaranč, pistáciový krém, kokos, atď.
Pandoro, na druhej strane nájdeme vačšinou bez plniek. Má pyramídový tvar s 8 cípmi a pripomína hviezdu. Cesto je vláčne a nadýchané. Ľudia ho zvyknú dozdobiť doma, jednoducho práškovým cukrom alebo šľahačkou. Jeho história sa datuje do 19.storočia a okolia Verony.
Dnes sú oba koláče neodmysliteľným symbolom pravých Talianskych Vianoc.
Buonasera, desidera?
Buonasera, i signori desiderano?
-
Ako si objednáš v talianskej reštaurácii a koľko slovnej zásoby k tomu potrebuješ? Dnes sa spolu pozrieme na niekoľko slovies rôznych aktivít a činností, ktoré sa spájajú s témou "jedla" a stolovania.
mangiare = jesť
bere = piť
ordinare = objednať
ANCORA = ešte
GIà = už
APPENA = práve
Prelož do taliančiny, správne odpovede nájdeš pod textom.
Už som jedol.
Práve som jedol.
Ešte som nejedol.
Už som skončil.
Práve som skončil.
Ešte som neskončil.
Už sa vrátil.
Práve sa vrátila.
Ešte sa nevrátili.
Už sme prišli.
Práve sme prišli.
Ešte sme nedorazili.
SOLUZIONI
Tieto výrazy sa často používajú ako synonymá na označenie polievky, ale pozor: minestra, minestrone, zuppa, passato, crema a vellutata nie sú to isté. Rozdiel spočíva v zložkách, ako sú cestoviny alebo obilniny, a v zahusťovadlách ako mliečne výrobky alebo tuky (nie žiadna zásmžka ani zápražka). Môžete začať tou istou zeleninou a použiť ju v každej z týchto verzií, ale výsledný produkt bude buď veľmi ľahký, ako napríklad passato alebo minestra vyrobená iba zo zelenej zeleniny, alebo naopak veľmi bohatý a s vysokou nutričnou hodnotou.
Tu je malý technický slovník s popisom zložiek :
Minestra
Názov minestra je pomenovaný podľa minestrare, aby slúžil, pretože ju pri stole podávala hlava rodiny. Okrem obvyklej zeleniny obsahuje obilniny ako ryža, cestoviny, farro, jačmeň ... Minestra je skôr tekutá, v Lombardii sa pripravuje s pridaním ryže, zatiaľ čo vo Venete a v Emilia Romagna s cestovinami alebo cappelletti. Čínske rezance a japonský ramen technicky spadajú do kategórie minestra.
Zuppa
Okrem zeleniny zuppa nikdy nezahŕňa ryžu alebo cestoviny. Podáva sa nanajvýš iba s krutónmi. Jej názov je podobný vo všetkých európskych jazykoch a odvodzuje sa od gotickej suppy, ktorá označovala krajec chleba, ktorý bol vložený do misiek pred nalievaním polievky. Zuppa má hustý a hutný vzhľad (používa sa veľmi málo tekutiny), ktorá sa vstrebá chlebom alebo krutónmi. Zuppa je rozšírená v Toskánsku, pričom hlavnou zeleninou je biela kapusta alebo kel. V Kalábrii a na Sicílii je založená na strukovinách a fazuli fava. Na Sardínii obsahuje kúsky syra.
Vellutata
Skladá sa iba z 2, maximálne 3 druhov zeleniny, v tradičných kombináciách zemiakovo-pórová, cuketovo-zemiaková, mrkvovo-zemiaková. Aby sa ingrediencie spojili a dodali jej chutnejšiu a jemnejšiu textúru, na konci varenia sa pridá trochu smotany alebo vaječných žĺtkov.
Crema
Je to prípravok vyrobený z jednej hlavnej zložky, pretlačený a zahustený ryžovou múkou alebo mliekom. Napríklad cuketová alebo fazuľová crema.
A ako bonus ďalšie dve:
Minestrone
ZNiekde na polceste medzi zuppou a minestrou. Zrodila sa po objavení Ameriky a po zaužívaní niektorých základných prísad ako boli zemiaky, kukurica a fazuľa, ktoré v starom svete neboli známe. Je hutná a sýta, podstatou je že do minestrone je možné pridať aj cereálie alebo cestoviny.
Passato
Passato je zeleninová polievka, napríklad zuppa alebo minestra, bez cestovín alebo strukovín alebo obilnín, ktorá sa mieša pri vysokej rýchlosti. V minulosti sa používal potravinársky mlynček a jej konzistencia sa určovala podľa druhu pletiva, ktorým sa zelenina mlela.
Kto by nepoznal tento svetoznámy miešaný cocktail? Jeho podmanivá oranžová farba priťahuje zrak na letných terasách. Čo je Aperol Spritz a odkiaľ pochádza?
Schválne, čo tipujete? Korene tohto drinku môžeme nájsť v Rakúsku ale práve v Taliansku ho spopularizovali pri pití „l’aperitivo“ odkiaľ sa rozšíril do celého sveta.
Drink sa zrodil na konci 18.storočia počas okupácie Veneta hagsburskými vojakmi, ktorých chuťové poháriky si vyžiadali doplniť samotné talianske víno troškou perlivej vody. Názov Spritz je odvodený z nemeckého „spritzen“ čo znamená (za)striekať a prvé verzie vína zastreknutého sódou boli na svete.
Taliani ho volajú jednoducho „lo Spritz“. Jeho hlavnou zložkou je Aperol - 11% likér sladko-horkastej chuti bez ktorého tento drink nenamiešate správne. Neoddeliteľnou súčasťou je aj Prosecco (DOC alebo DOCG), talianske biele perlivé víno z regiónov Veneto, Friuli Venezie Giulia. Taliani si ho zamilovali hlavne kvôli jeho ľahkosti, vyváženej chuti a menšiemu podielu alkoholu.
Recept na lo Spritz z Veneta:
1/3 di vino bianco frizzante
1/3 di bitter
1/3 di acqua frizzante
Ak si drink miešate do väčších vínových pohárov naplňte pohár ľadom a pridajte:
2cl perlivého vína
2cl horkastého likéru
2cl perlivej vody
Recept na Aperol Spritz podľa IBA (International Bartenders Association):
6 cl di prosecco
4 cl di Aperol
Una spruzzata di soda
Naplňte pohár na víno ľadom, pridajte Prosecco, Aperol a zastreknite troškou sódy, plátok pomaranča na záver. Salute!
Nezabudnite na stuzzichini (niečo slané na ďobkanie) a nazdravie!
Lo Stromboli, uno dei vulcani più attivi
Questo vulcano è uno dei più attivi dell'intero pianeta. Si trova all'omonima isola di Stromboli vicino la Sicilia. L'Italia è un paese con diversi vulcani attivi, a partire dall’Etna e oltre il Vesuvio in Campania vicino la città di Napoli.
Tornando allo Stromboli la sua altezza è di 924 metri (i crateri principali sono più in basso, a circa 750 metri d'altezza), mentre l'intera isola è ampia 12,2 km quadrati ed ospita circa 400 abitanti. L'attività vulcanica regolare dello Stromboli ha dato il nome a questa tipologia di eruzione esplosiva, chiamata quindi stromboliana. La lava di questi vulcani è un basalto piuttosto fluido che ristagna nel cratere, libera gas e raffreddandosi diventa più viscosa.
L’isola è estremamente piccola e non ci potete trovare le macchine quindi è un momento della tranquillità e distacco totale dal rumore della città. Le spiagge sono coperte con la sabbia nera ed il mare è blu come un zaffiro. A Stromboli i quattro elementi (fuoco, acqua, terra, aria) si mescolano, sovrappongono, formando combinazioni uniche. A dominare tutto è Lui, chiamato “Iddu” in dialetto. Vengono anche organizzate escursioni sia diurne che notturne per ammirare più da vicino, ma sempre in sicurezza, questa 'montagna infuocata'.