taliancinaonline.sk



Taliancinaonline.sk Blog

Segui il mio blog



10 typov talianskych cestovín - poznáš všetky?

Zverejnené: 12.02.2023 | Adriana

Talianske cestoviny sa vyrábajú v mnohých tvaroch a veľkostiach, z ktorých každá má svoju jedinečnú textúru a chuť. Tu je 10 najobľúbenejších druhov talianskych cestovín:

  1. Spaghetti: Dlhé a tenké špagety sú jedným z najznámejších druhov cestovín. Najlepšie je podávať ich s jednoduchými omáčkami, ako je paradajková omáčka alebo olivový olej a cesnak (aglio e olio).
  2. Fettuccine: Široké a ploché, fettuccine sú podobné špagetám, ale majú trochu inú štruktúru. Často sa podávajú so smotanovými omáčkami, ako je omáčka z čerstvých dubákov (funghi porcini).
  3. Linguine: Tenké a ploché, linguine sú podobné ako fettuccine, ale majú trochu užšiu šírku. Niekedy označované ako širšie špagety. Často sa podávajú s omáčkami na báze morských plodov.
  4. Rigatoni: Veľké rúrky rigatoni sú všestranné cestoviny, ktoré možno podávať s rôznymi omáčkami, od omáčok na báze mäsa až po omáčky na báze zeleniny. Väčšinou majú na celej ploche "righe" do ktorých sa dobre zachytí omáčka.
  5. Penne: Krátke a rúrkovité penne (na koncoch šikmo odkrojené) sú všestranné cestoviny, ktoré sa často používajú v cestovinových šalátoch a zapekaných cestovinových jedlách.
  6. Farfalle: Farfalle v tvare motýlika, tiež známy ako "motýle". Často sa používajú v cestovinových šalátoch a ľahkých krémových omáčkach.
  7. Tortellini: Malé tortellini v tvare krúžku sa zvyčajne plnia syrom alebo mäsom a podávajú sa vo vývare alebo s ľahkou omáčkou.
  8. Gnocchi: Malé a mäkké halušky sú zemiakové knedličky, ktoré sa zvyčajne podávajú s paradajkovou alebo smotanovou omáčkou.
  9. Lasagne: Široké a ploché (pásy) lasagne sa používajú na prípravu klasického vrstveného cestovinového jedla s rovnakým názvom.
  10. Cannelloni: Veľké trubice cannelloni sú zvyčajne plnené plnkou, ako je syr alebo mäso, a pokryté paradajkovou alebo smotanovou omáčkou, zapečené v rúre.

Toto sú len niektoré z mnohých druhov talianskych cestovín. Každý druh má svoju jedinečnú chuť a možno ho použiť do rôznych jedál.



Mohlo by vás naujímať

Sledujte aktuálnu ponuku služieb či pripravovaných školení.


Moje služby

Chceš sa naučiť perfektne po taliansky?

Rezervujte si volný termín na online konzultácie.


Rezervovať termín


Non preoccuparti, ce la puoi fare :)


Chcete dostávať aktuálne novinky ? Prihláste sa na odber.


Stačí vyplniť iba svoj email. Sľubujeme že budeme posielať iba zaujímavé novinky.