Talianske cestoviny sa vyrábajú v mnohých tvaroch a veľkostiach, z ktorých každá má svoju jedinečnú textúru a chuť. Tu je 10 najobľúbenejších druhov talianskych cestovín:
- Spaghetti: Dlhé a tenké špagety sú jedným z najznámejších druhov cestovín. Najlepšie je podávať ich s jednoduchými omáčkami, ako je paradajková omáčka alebo olivový olej a cesnak (aglio e olio).
- Fettuccine: Široké a ploché, fettuccine sú podobné špagetám, ale majú trochu inú štruktúru. Často sa podávajú so smotanovými omáčkami, ako je omáčka z čerstvých dubákov (funghi porcini).
- Linguine: Tenké a ploché, linguine sú podobné ako fettuccine, ale majú trochu užšiu šírku. Niekedy označované ako širšie špagety. Často sa podávajú s omáčkami na báze morských plodov.
- Rigatoni: Veľké rúrky rigatoni sú všestranné cestoviny, ktoré možno podávať s rôznymi omáčkami, od omáčok na báze mäsa až po omáčky na báze zeleniny. Väčšinou majú na celej ploche "righe" do ktorých sa dobre zachytí omáčka.
- Penne: Krátke a rúrkovité penne (na koncoch šikmo odkrojené) sú všestranné cestoviny, ktoré sa často používajú v cestovinových šalátoch a zapekaných cestovinových jedlách.
- Farfalle: Farfalle v tvare motýlika, tiež známy ako "motýle". Často sa používajú v cestovinových šalátoch a ľahkých krémových omáčkach.
- Tortellini: Malé tortellini v tvare krúžku sa zvyčajne plnia syrom alebo mäsom a podávajú sa vo vývare alebo s ľahkou omáčkou.
- Gnocchi: Malé a mäkké halušky sú zemiakové knedličky, ktoré sa zvyčajne podávajú s paradajkovou alebo smotanovou omáčkou.
- Lasagne: Široké a ploché (pásy) lasagne sa používajú na prípravu klasického vrstveného cestovinového jedla s rovnakým názvom.
- Cannelloni: Veľké trubice cannelloni sú zvyčajne plnené plnkou, ako je syr alebo mäso, a pokryté paradajkovou alebo smotanovou omáčkou, zapečené v rúre.
Toto sú len niektoré z mnohých druhov talianskych cestovín. Každý druh má svoju jedinečnú chuť a možno ho použiť do rôznych jedál.