taliancinaonline.sk



Taliancinaonline.sk Blog

Segui il mio blog



Talianske vianočné koláče

Zverejnené: 20.12.2022 | Adriana

Medzi najznámejšie talianske sladkosti, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou il Natale v Taliansku patri il panettone a il pandoro.

Tvar možno pripomína našu bábovku ale to je jediné čo majú spoločné. Ako to už býva aj s panettone sa spája legenda, ktorá rozpráva príbeh o jeho vzniku.

Je predvečer Vianoc roku 1495 a na dvore Ludovica II. Mora v Miláne sa stane tragédia: kuchár zabudne vianočný koláč v rúre! Skončí úplne spálený a kuchár už nemá ingrediencie na výrobu ďalšieho...Čo môže urobiť? Jeho pomocník Toni pozrie do špajze. Zostali im iba:
farina, uova, burro, zucchero a trochu hrozienok. Vezme všetky suroviny a vypracuje cesto, vloží do rúry a upečie.
A tak sa zrodil il pane del Toni, z ktorého sa neskôr stal panettone.

Moderné verze plnia panettone všemožnými variáciami, okrem tradičných hrozienok a kandizovaného ovocia sú to: čokoláda, pomaranč, pistáciový krém, kokos, atď.

Pandoro, na druhej strane nájdeme vačšinou bez plniek. Má pyramídový tvar s 8 cípmi a pripomína hviezdu. Cesto je vláčne a nadýchané. Ľudia ho zvyknú dozdobiť doma, jednoducho práškovým cukrom alebo šľahačkou. Jeho história sa datuje do 19.storočia a okolia Verony.

Dnes sú oba koláče neodmysliteľným symbolom pravých Talianskych Vianoc.



Mohlo by vás naujímať

Sledujte aktuálnu ponuku služieb či pripravovaných školení.


Moje služby

Chceš sa naučiť perfektne po taliansky?

Rezervujte si volný termín na online konzultácie.


Rezervovať termín


Non preoccuparti, ce la puoi fare :)


Chcete dostávať aktuálne novinky ? Prihláste sa na odber.


Stačí vyplniť iba svoj email. Sľubujeme že budeme posielať iba zaujímavé novinky.