Segui il mio blog
Medzi najznámejšie talianske sladkosti, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou il Natale v Taliansku patri il panettone a il pandoro.
Tvar možno pripomína našu bábovku ale to je jediné čo majú spoločné. Ako to už býva aj s panettone sa spája legenda, ktorá rozpráva príbeh o jeho vzniku.
Je predvečer Vianoc roku 1495 a na dvore Ludovica II. Mora v Miláne sa stane tragédia: kuchár zabudne vianočný koláč v rúre! Skončí úplne spálený a kuchár už nemá ingrediencie na výrobu ďalšieho...Čo môže urobiť? Jeho pomocník Toni pozrie do špajze. Zostali im iba:
farina, uova, burro, zucchero a trochu hrozienok. Vezme všetky suroviny a vypracuje cesto, vloží do rúry a upečie.
A tak sa zrodil il pane del Toni, z ktorého sa neskôr stal panettone.
Moderné verze plnia panettone všemožnými variáciami, okrem tradičných hrozienok a kandizovaného ovocia sú to: čokoláda, pomaranč, pistáciový krém, kokos, atď.
Pandoro, na druhej strane nájdeme vačšinou bez plniek. Má pyramídový tvar s 8 cípmi a pripomína hviezdu. Cesto je vláčne a nadýchané. Ľudia ho zvyknú dozdobiť doma, jednoducho práškovým cukrom alebo šľahačkou. Jeho história sa datuje do 19.storočia a okolia Verony.
Dnes sú oba koláče neodmysliteľným symbolom pravých Talianskych Vianoc.
Rezervujte si volný termín na online konzultácie.